Sposoby na Solę

Sola to bardzo zdrowa ryba morska. Mięso soli uważane jest za najbardziej wykwintne i zarazem jest najdroższe. Kosztuje około 150zł za kilogram. Sola jest rybą chudą, o delikatnym białym, soczystym mięsie, z małą ilością drobnych ości i z niską zawartością cholesterolu. Zawiera pełnowartościowe białko, którym możemy zastąpić mięso oraz mnóstwo witamin i minerałów.

solę

Sposoby na Solę.

Można ją przygotować na wiele sposobów. Idealnie smakuje w całości, wyfiletowana czy pokrojona w dzwonki.

Gotowanie na parze.

Paruję ją w termomiksie, najczęściej filety lub dzwonki razem z różnymi warzywami. Pod koniec parowania warzyw dokładam mięso Soli i gotuję jeszcze 15-20 minut.

Tradycyjne gotowanie.

Do wywaru z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula) dodaję wypatroszoną Solę w całości i gotuję ok. 15 minut.

Pieczenie.

Do naczynia żaroodpornego układam warzywa – paprykę (czerwoną, żółtą i zieloną), pomidory, bakłażany, cebulę i oliwki oraz układam solę. Nie mam żadnej reguły – raz piekę w całości, raz filety, a raz dzwonki. Wszystko doprawiam ziołami. Pieczenie trwa ok. 30 minut w 170st.

Kotleciki rybne

Filety kroję w paski o szerokości 5-7cm. Mięso doprawiam solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, obtaczam w jajku, a następnie w panierce. Panierką są nasiona słonecznika lub sezam. Następnie smażę w oleju arachidowym ok. 5 minut każdą stronę.

Pulpeciki rybne

Surowe mięso bez ości rozdrabniam w termomiksie razem z suszonymi pomidorami, ziołami, jajkiem i kilkoma łyżkami płatków jaglanych. Następnie formułuję pulpeciki. Można je usmażyć na patelni w oleju arachidowym lub ugotować w sosie z pomidorów.

Roladki rybne

Do naczynia żaroodpornego wkładam pokrojone w kostkę warzywa – używam takich warzyw jak do pieczonej ryby. Filety Soli solę, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam pieprzem. Filet można przeciąć wzdłuż na pół lub na trzy części. Na filecie układam cienki plaster cukinii (bez skórki) i zawijam roladki, przekłuwając je wykałaczką aby się nie rozwinęły. Roladkowe fileciki układam pomiędzy warzywami w naczyniu żaroodpornym i piekę w piekarniku przez 30 minut w 170st.

 

W takich wydaniach Solę można jeść bez znudzenia. Oczywiście można ją zastąpić inną rybą morską lub słodkowodną.