Przepisy na mleko roślinne z wyciskarki.

Przygotowane w domowym zaciszu mleko roślinne jest dużo zdrowsze i mamy 100% pewność, że nie znajduje się w nim żaden niechciany dodatek. Zajrzyj do artykułu “Jakie mleko warto pić?”, w którym opisałam właściwości poszczególnych mlek pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz opisałam sposoby przygotowania mleka roślinnego z użyciem blendera. Zajrzyj również do artykułu “Zdrowe śniadania, przekąski i kolacje…”, w którym pisałam o gumie gellan w zdrowej żywności – najczęściej spotykany składnik mlek roślinnych. Ciężko było mi znaleźć mleko bez tego składnika, dlatego zaczęłam sama je przygotowywać. Poniżej przepisy na mleko roślinne z użyciem wyciskarki. Takie mleko to świetny napój oraz idealny zamiennik mleka krowiego w ulubionej latte macchiato.

 

Mleko sojowe

2 szkl. ziaren soi starannie opłukać i namoczyć w 2 szklankach wody przez min. 8 godzin. Ja zostawiam ziarna na noc. Rano ziarna razem z wodą dodaję do wyciskarki i powstaje mleko. Czasem rozcieńczam je jeszcze z wodą. Można je przechowywać do 3 dni w lodówce.

 

Mleko migdałowe

2 szkl. migdałów namaczam w 3 szkl. wody przez noc. Rano migdały wraz z wodą dodaję do wyciskarki. Suchą część migdałów ponownie przerzucam przez wyciskarkę z 0,5 – 1 szkl. wody. Mleko migdałowe można trzymać do 3 dni w lodówce.

 

Mleko z orzechów nerkowca

Przygotowanie jest identyczne jak mleka migdałowego, z tą różnicą, że zamiast migdałów używam orzechów nerkowca 🙂

 

Mleko migdałowe i z orzechów nerkowca czasem wzbogacam o 1 – 2 łyżki kakao + 1 łyżkę miodu lub słodu + 1 łyżeczkę cynamonu. Pyszności!

 

mleko z wyciskarki

 

 

Mleko orzechowe

Najbardziej kaloryczne ze wszystkich powyższych, bo zawiera ok. 750 kcal w jednej porcji. Przez noc w 2 szkl. wody musisz namoczyć 1/2 szkl. orzechów ziemnych + 1/4 szkl. orzechów włoskich + 1/4 szkl. orzechów piniowych. Rano dodaję je do wyciskarki i napój gotowy.

 

WSKAZÓWKA DO W/W PRZEPISÓW

Najkorzystniej dodawać do wyciskarki taką samą ilość wody i orzechów. Unikaj wlania najpierw wody, a następnie orzechów. Przez takie działanie wyciskarka wytworzy mniej wartościowego mleka. Najlepiej użyj do całego procesu głębokiej łyżki lub chochli.