Przepis na tofu z wyciskarki

przepis na tofu

W artykule z przepisami na szybkie mleko roślinne z wyciskarki (klik) znajdziecie to, w którym używam soji. Przy wytwarzaniu mleka sojowego otrzymujemy również suchą część z soji. Z tej części możemy zrobić tofu. Przepis poniżej. Również z przepisu na mleko sojowe przy użyciu blendera z poprzedniego artykułu (klik) powstaje po odsączeniu mleka polpa, z której również możemy zrobić poniższe tofu.

 

Przepis na tofu:

Na każdą szklankę zmielonej soji, którą otrzymujemy po wytworzeniu mleka, przypada 1 szklanka przefiltrowanej wody.

Tu ponownie odsyłam do artykułu z przepisami na mleko sojowe:

Zmieloną soję wraz z wodą gotujemy przez ok 15-20 minut, aż kolor soji zbliży się do śnieżnobiałego. Możemy dodać szczyptę soli i sok z limonki, do smaku. Tak ugotowane tofu wlałam do dużego sitka (kupionego w ikea), owinęłam ciasno bandażem dokoła i od góry przycisnęłam talerzem, na którym ustawiłam duży melon dla dodatkowego obciążenia. Pozostawiamy w ten sposób masę, aż ostygnie i ewentualny nadmiar wody zostanie odsączony. Jeśli masz za dużo miejsca w kuchni to możesz kupić sobie specjalną formę. Dla mnie jest to zbędny sprzęt. Tofu można przechowywać mniej więcej przez 5 dni w lodówce, w pojemniku który zabezpieczy je przed wyschnięciem.

 

Zrobienie własnego tofu i mleka sojowego nie jest tańszym rozwiązaniem. Ale nie o to tu chodzi. Robiąc samemu produkty masz pewność, że nie znajdziesz w nich żadnych dodatków. Wspominałam, o tym w artykule o zdrowej żywności (klik). Zazwyczaj kupowane produkty spożywcze w sklepach mają dłuższą datę przydatności, ale również ich skład jest bogatszy o pewne ulepszacze lub zagęstniki.

 

Do mojego przepisu możesz również dodawać ulubione zioła, przyprawy, paprykę, czy suszone pomidory. Poniżej zdjęcia mleka sojowego oraz wersja tofu ze świeżą pietruszką.