Ulubiona masa do tortu. Mascarpone. Raffaello.

Idealna masa i idealny biszkopt to idealny tort na każdą okazję. Sekret na idealny i bardzo szybki w przygotowaniu biszkopt zdradziłam w poprzednim poście (klik). Teraz zdradzam przepis na równie pyszne i szybkie masy tortowe.

 

Masa mascarpone

200ml śmietany 30%

1 opakowanie serka mascarpone

3 łyżeczki cukru pudru

 

Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier puder. Na końcu wmieszaj serek i miksuj na najwyższych obrotach. Masa gotowa do przełożenia.

 

Masa raffaello

250ml śmietany 30%

1 tabliczka białej czekolady

3 łyżki wiórek kokosowych

Bita śmietana w proszku

 

W śmietanie rozpuszczamy czekoladę. Gdy ostygnie wsypujemy bitą śmietanę i ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy będzie sztywna wsypujemy wiórki kokosowe i miksujemy jeszcze przez chwilę. Gotowe.

 

Masa kakaowa

400g masła

8 łyżek cukru pudru

4 łyżki kakao

 

Masło godzinę wcześniej wyciągamy z lodówki. Miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy będzie puszyste dodajemy stopniowo cukier puder i kakao dalej miksując na najwyższych obrotach. Gotowe.

 

Kilka przykładów jak dekorowałam torty

 

Nie są to torty niskokaloryczne, wręcz przeciwnie. Nie daj się zwariować, jeśli od czasu do czasu zjesz tort z mąki pszennej i z białym cukrem to nic się nie stanie. Ja na co dzień trzymam się swoich zasad i nie umarłam od jednego kawałka tradycyjnego tortu. Ważna jest konsekwencja i silna wola. Jeśli jeden kawałek nie zamieni się w pół tortu, a sporadyczne zjadanie w codzienne obżarstwo podobnych słodyczy to wszystko będzie w porządku.