Bakłażan zapiekany z suszonymi pomidorami

Wspaniały przepis na pieczony bakłażan z suszonymi pomidorami. Szybko, smacznie i łatwo w przygotowaniu. Świetne i sycące danie, idealnie wpisze się w menu bezmięsnego dnia. Polecam je również na kolację z przyjaciółmi, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowania.

 

Składniki

1 duży bakłażan

200g suszonych pomidorów

200g mozzarelli

2 łyżki masła klarowanego

1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca

ulubione zioła

 

Przygotowanie

Bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry, posyp solą, odstaw na 30 minut i ponownie opłukaj. Mozzarellę pokrój w plastry.

Plastry bakłażana obsmaż na roztopionym maśle z dodatkiem ulubionych ziół.

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem z patelni, ułoż w nim na przemian warstwami: bakłażana, plastry sera i kawałki pomidorów. Wierzch posypać posiekanymi orzechami, skropić obficie olejem arachidowym (lub innym). Piec przez 15 minut w temperaturze 180’C.

 

bakłażan

 

Bakłażany są moimi ulubionymi warzywami, ponieważ ich neutralny smak pasuje w wielu odsłonach. Można wzbogacić nimi leczo, lasagne, czy piec na grillu. Zapraszam do poprzedniego przepisu na bakłażany faszerowane podgrzybkami (klik).