zupa rybna

Zupy rybne


Zupy rybne są specjalnością nie tylko kuchni śródziemnomorskiej czy azjatyckiej, lecz również polskiej. Tradycyjne zupy na bulionie rybnym goszczą na wielu stołach podczas świąt. Kocham rybną kuchnię za prostotę. Przygotowanie dania na bazie ryby nie wymaga tyle czasu, ile ugotowanie czy pieczenie mięsa. Dobra, świeża ryba potrzebuje naprawdę minimum dodatków, więc nie trzeba robić specjalnie wielkich zakupów.

 

zupa rybna

 

Zupy rybne

Jeśli zostały Ci głowy, ogony, płetwy, kręgosłupy ryb lub pancerzyki i głowy krewetek to wykorzystaj je do przygotowania esencjonalnych bulionów. Takie buliony będą świetną bazą zup rybnych i z owocami morza, a wywar z pancerzyków i głów krewetek to niezastąpiony dodatek np. do risotto z owocami morza.

 

Przepis na bulion rybny

Zagotuj w garnku dokładnie umyte „rybie resztki” wraz z grubo pokrojonymi warzywami (marchew, pietruszka, seler, cebula). Wywar dopraw ulubionymi ziołami i gotujemy przez 40-60 minut. Wywar należy odcedzić i schłodzić. Zupy rybne na takim bulionie będą smakować wspaniale.

 

Przepis na bulion z krewetek

Podsmaż dokładnie umyte „resztki z krewetek”, aż ich kolor stanie się jasnoróżowe. Dodaj do nich grubo pokrojone warzywa (marchew, por, cebula, czosnek). Wywar dopraw ulubionymi ziołami oraz wlej odrobinę wytrawnego wina. Gdy wino lekko odparuje dolej zimną wodę (1-1,5 litra) i zagotuj. Ściągnij szumowiny i gotuj jeszcze ok. 30 minut. Wywar należy odcedzić i schłodzić. Baza np. do risotto jest już gotowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *