żabie udka

Żabie udka po mojemu! Przepis


Żabie udka uznawane są, nie tylko przez Francuzów, za rarytas. Mięso z żabich udek jest niesamowicie delikatne i kruche. W smaku można je porównać do mięsa kurczaka, ale bije je na głowę. Przygotowanie żabich udek jest bardzo proste i zajmuje bardzo mało czasu.

 

żabie udka

 

Przepis na żabie udka

Żabie udka najlepiej smakują, gdy minimum przez pół godziny leżakują w marynacie. Moją marynatę (ilość na 12 par udek) przygotowuję z:

6 łyżek oliwy z oliwek,

1 łyżka octu winnego,

1 łyżka sosu sojowego,

2 łyżki papryki słodkiej,

1 łyżeczka mielonego imbiru,

1 łyżeczka cynamonu,

1 łyżeczka kardamonu,

1 łyżeczka gałki muszkatołowej,

szczypta majeranku,

szczypta natki pietruszki,

szczypta pieprzu.

Całość powinna tworzyć gęstą marynatę, w której udka nasiąkają (najlepiej w lodówce) przez minimum pół godziny.

Jest to niesamowita mieszanka 5 smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, słonego i ostrego.

 

Przygotuj udka przed włożeniem ich do marynaty.

Moje udka kupiłam zapakowane próżniowo w Lidlu. Od udek należy odciąć kręgosłupy oraz rozdzielić je na pojedyncze udka. Jeśli twoje udka posiadają łapki – również je odetnij. Nóżki myjemy i są gotowe do dalszej obróbki.

 

Sos do smażenia:

0,5 l wody

1 łyżka sosu sojowego

4 bardzo drobno pokrojone suszone pomidory

szczypta bazylii

szczypta pieprzu

Wszystkie składniki na sos mieszamy w jednym naczyniu. Sos dodamy podczas smażenia udek.

 

Smażenie:

Rozgrzewamy wok do czerwoności i skrapiamy go olejem arachidowym lub innym. Podsmażamy na nim drobno posiekane 2 ząbki czosnku i ok. 2 centymetry startego drobno imbiru. Wrzucamy udka wraz z marynatą i podsmażamy przez 1-2 minuty. Wlewamy sos i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie żabie udka są gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *