gołąbki farsz mięsny

Tradycyjnie: Gołąbki z farszem mięsno-ryżowym w sosie pomidorowym. 1


Danie, które kojarzy mi się w 100% z polską kuchnią i gości na talerzach w mojej rodzinie od pokoleń. Gołąbki z farszem mięsno-ryżowym z sosem pomidorowym. Mimo, iż są pracochłonne, są daniem łatwym i nie ma możliwości żeby się nie udały.

 

Gołąbki z farszem mięsno-ryżowym w sosie pomidorowym

Potrzebujesz:

1 dużą główkę kapusty

1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

200g ryżu

Przyprawy do smaku

Przecier z pomidorów (najlepiej domowej roboty)

 

Przygotuj ryż wg przepisu i odstaw. Mięso mielone przełóż do naczynia i dopraw. Do mięsa dodaj ryż i wymieszaj. Farsz gotowy.

Z główki kapusty wytnij głąb. Zagotuj wodę w garnku, do którego następnie włożysz główkę kapusty. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Liście same będą się oddzielać. Wyjmuj je stopniowo, aby ostygły. Następnie na każdym liściu zetnij nerw główny, tak aby zewnętrzna strona liścia była mniej-więcej płaska. Do tak przygotowanego liścia możemy nakładać farsz, około 2-3 łyżek. Aby gołąbek wyglądał estetycznie najpierw zawiń jednocześnie boki liścia do środka, a następnie zroluj go.

Przygotuj naczynie, w którym będziesz mogła upiec gołąbki. Na spód naczynia połóż pierwsze 2-3 liście (ugotowane) z główki kapusty i ewentualnie kilka najmniejszych. Następnie możesz układać gołąbki. Gdy naczynie będzie już pełne wtedy wlewamy sos (patrz niżej jak go przygotować) i ponownie na wierzch ułóż liście kapusty.

Przygotowanie sosu: Do naczynia wlej przecier pomidorowy (mój przecier domowej roboty to 0,5l) i 1:1 rozcieńcz z wodą. Dopraw do smaku, aby był słodko-ostry.

Naczynie nakryj folią aluminiową i piecz przez 2h w 200st.

Przepyszne i tradycyjne gołąbki z farszem mięsno-ryżowym są gotowe. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni, wekować w słoiku, a nawet zamrozić.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Tradycyjnie: Gołąbki z farszem mięsno-ryżowym w sosie pomidorowym.