Tort. Przepis na niezawodny biszkopt.

Tort to świetne rozwiązanie na niejedną okazję. Urodziny, rocznica ślubu, pierwszy roczek dziecka, czy chrzciny. Podczas takich świąt zazwyczaj jest bardzo dużo przygotowań, dlatego mam swój sprawdzony przepis na niezwykle smakowity biszkopt. Ciasto zawsze wyrasta na odpowiednią wysokość, jest miękkie, puszyste i kruche. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. A podczas różnych przygotowań to czas jest najcenniejszy.

 

tort biszkopt

 

Przepis na biszkopt – wersja white:

5 jajek

3/4 szkl. cukru

3/4 szkl. mąki pszennej

1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie pojedynczo dodajemy żółtka, wszystko miksujemy na najwyższych obrotach. Mąki mieszamy razem i przesiewamy dwa razy, dzięki temu biszkopt wyjdzie puszysty. Do masy dodajemy przesianą mąkę (łyżka po łyżce, bardzo wolno) i mieszamy na bardzo wolnych obrotach. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.

Biszkopt – wersja black:

5 jajek

3/4 szkl. cukru

2/3 szkl. mąki pszennej

1/3 szkl. kakao

Postępujemy tak jak przy wersji white, z tą różnicą, że kakao przesiewamy z mąką pszenną.

 

Powyższe biszkopty są świetnymi bazami do ciast owocowych zalewanych galaretką, czy do sernika na zimno. Tort można przełożyć masą według gustu. Moje torty najczęściej są przełożone masą mascarpone i konfiturą malinową. Inspiracji do wykonania dekoracji szukam najczęściej na Pinterest lub uwzględniam oczekiwania solenizantów 🙂