solę

Sposoby na Solę


Sola to bardzo zdrowa ryba morska. Mięso soli uważane jest za najbardziej wykwintne i zarazem jest najdroższe. Kosztuje około 150zł za kilogram. Sola jest rybą chudą, o delikatnym białym, soczystym mięsie, z małą ilością drobnych ości i z niską zawartością cholesterolu. Zawiera pełnowartościowe białko, którym możemy zastąpić mięso oraz mnóstwo witamin i minerałów.

solę

Sposoby na Solę.

Można ją przygotować na wiele sposobów. Idealnie smakuje w całości, wyfiletowana czy pokrojona w dzwonki.

Gotowanie na parze.

Paruję ją w termomiksie, najczęściej filety lub dzwonki razem z różnymi warzywami. Pod koniec parowania warzyw dokładam mięso Soli i gotuję jeszcze 15-20 minut.

Tradycyjne gotowanie.

Do wywaru z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula) dodaję wypatroszoną Solę w całości i gotuję ok. 15 minut.

Pieczenie.

Do naczynia żaroodpornego układam warzywa – paprykę (czerwoną, żółtą i zieloną), pomidory, bakłażany, cebulę i oliwki oraz układam solę. Nie mam żadnej reguły – raz piekę w całości, raz filety, a raz dzwonki. Wszystko doprawiam ziołami. Pieczenie trwa ok. 30 minut w 170st.

Kotleciki rybne

Filety kroję w paski o szerokości 5-7cm. Mięso doprawiam solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, obtaczam w jajku, a następnie w panierce. Panierką są nasiona słonecznika lub sezam. Następnie smażę w oleju arachidowym ok. 5 minut każdą stronę.

Pulpeciki rybne

Surowe mięso bez ości rozdrabniam w termomiksie razem z suszonymi pomidorami, ziołami, jajkiem i kilkoma łyżkami płatków jaglanych. Następnie formułuję pulpeciki. Można je usmażyć na patelni w oleju arachidowym lub ugotować w sosie z pomidorów.

Roladki rybne

Do naczynia żaroodpornego wkładam pokrojone w kostkę warzywa – używam takich warzyw jak do pieczonej ryby. Filety Soli solę, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam pieprzem. Filet można przeciąć wzdłuż na pół lub na trzy części. Na filecie układam cienki plaster cukinii (bez skórki) i zawijam roladki, przekłuwając je wykałaczką aby się nie rozwinęły. Roladkowe fileciki układam pomiędzy warzywami w naczyniu żaroodpornym i piekę w piekarniku przez 30 minut w 170st.

 

W takich wydaniach Solę można jeść bez znudzenia. Oczywiście można ją zastąpić inną rybą morską lub słodkowodną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *