mleko z wyciskarki

Przepisy na mleko roślinne z wyciskarki. 1


Przygotowane w domowym zaciszu mleko roślinne jest dużo zdrowsze i mamy 100% pewność, że nie znajduje się w nim żaden niechciany dodatek. Zajrzyj do artykułu „Jakie mleko warto pić?”, w którym opisałam właściwości poszczególnych mlek pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz opisałam sposoby przygotowania mleka roślinnego z użyciem blendera. Zajrzyj również do artykułu „Zdrowe śniadania, przekąski i kolacje…”, w którym pisałam o gumie gellan w zdrowej żywności – najczęściej spotykany składnik mlek roślinnych. Ciężko było mi znaleźć mleko bez tego składnika, dlatego zaczęłam sama je przygotowywać. Poniżej przepisy na mleko roślinne z użyciem wyciskarki. Takie mleko to świetny napój oraz idealny zamiennik mleka krowiego w ulubionej latte macchiato.

 

Mleko sojowe

2 szkl. ziaren soi starannie opłukać i namoczyć w 2 szklankach wody przez min. 8 godzin. Ja zostawiam ziarna na noc. Rano ziarna razem z wodą dodaję do wyciskarki i powstaje mleko. Czasem rozcieńczam je jeszcze z wodą. Można je przechowywać do 3 dni w lodówce.

 

Mleko migdałowe

2 szkl. migdałów namaczam w 3 szkl. wody przez noc. Rano migdały wraz z wodą dodaję do wyciskarki. Suchą część migdałów ponownie przerzucam przez wyciskarkę z 0,5 – 1 szkl. wody. Mleko migdałowe można trzymać do 3 dni w lodówce.

 

Mleko z orzechów nerkowca

Przygotowanie jest identyczne jak mleka migdałowego, z tą różnicą, że zamiast migdałów używam orzechów nerkowca 🙂

 

Mleko migdałowe i z orzechów nerkowca czasem wzbogacam o 1 – 2 łyżki kakao + 1 łyżkę miodu lub słodu + 1 łyżeczkę cynamonu. Pyszności!

 

mleko z wyciskarki

 

 

Mleko orzechowe

Najbardziej kaloryczne ze wszystkich powyższych, bo zawiera ok. 750 kcal w jednej porcji. Przez noc w 2 szkl. wody musisz namoczyć 1/2 szkl. orzechów ziemnych + 1/4 szkl. orzechów włoskich + 1/4 szkl. orzechów piniowych. Rano dodaję je do wyciskarki i napój gotowy.

 

WSKAZÓWKA DO W/W PRZEPISÓW

Najkorzystniej dodawać do wyciskarki taką samą ilość wody i orzechów. Unikaj wlania najpierw wody, a następnie orzechów. Przez takie działanie wyciskarka wytworzy mniej wartościowego mleka. Najlepiej użyj do całego procesu głębokiej łyżki lub chochli.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Przepisy na mleko roślinne z wyciskarki.