przepis na tofu

Przepis na tofu z wyciskarki


przepis na tofu

W artykule z przepisami na szybkie mleko roślinne z wyciskarki (klik) znajdziecie to, w którym używam soji. Przy wytwarzaniu mleka sojowego otrzymujemy również suchą część z soji. Z tej części możemy zrobić tofu. Przepis poniżej. Również z przepisu na mleko sojowe przy użyciu blendera z poprzedniego artykułu (klik) powstaje po odsączeniu mleka polpa, z której również możemy zrobić poniższe tofu.

 

Przepis na tofu:

Na każdą szklankę zmielonej soji, którą otrzymujemy po wytworzeniu mleka, przypada 1 szklanka przefiltrowanej wody.

Tu ponownie odsyłam do artykułu z przepisami na mleko sojowe:

Zmieloną soję wraz z wodą gotujemy przez ok 15-20 minut, aż kolor soji zbliży się do śnieżnobiałego. Możemy dodać szczyptę soli i sok z limonki, do smaku. Tak ugotowane tofu wlałam do dużego sitka (kupionego w ikea), owinęłam ciasno bandażem dokoła i od góry przycisnęłam talerzem, na którym ustawiłam duży melon dla dodatkowego obciążenia. Pozostawiamy w ten sposób masę, aż ostygnie i ewentualny nadmiar wody zostanie odsączony. Jeśli masz za dużo miejsca w kuchni to możesz kupić sobie specjalną formę. Dla mnie jest to zbędny sprzęt. Tofu można przechowywać mniej więcej przez 5 dni w lodówce, w pojemniku który zabezpieczy je przed wyschnięciem.

 

Zrobienie własnego tofu i mleka sojowego nie jest tańszym rozwiązaniem. Ale nie o to tu chodzi. Robiąc samemu produkty masz pewność, że nie znajdziesz w nich żadnych dodatków. Wspominałam, o tym w artykule o zdrowej żywności (klik). Zazwyczaj kupowane produkty spożywcze w sklepach mają dłuższą datę przydatności, ale również ich skład jest bogatszy o pewne ulepszacze lub zagęstniki.

 

Do mojego przepisu możesz również dodawać ulubione zioła, przyprawy, paprykę, czy suszone pomidory. Poniżej zdjęcia mleka sojowego oraz wersja tofu ze świeżą pietruszką.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *