ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe. Idealne ciasto na każdą porę roku. Jest miękkie, wilgotne, a po schłodzeniu w lodówce wspaniale smakuje nawet w największy upał.

 

Potrzebujesz:

2 szklanki mąki tortowej

4 szt. jajek

1,5 szkl. cukru

2 szkl. ubitej marchwi (ok. 1 kg)

3/4 margaryny 250g

2 łyżeczki sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 laski wanilii

Marchew rozdrabniam w termomiksie. Jajka ubijam, stopniowo dodaję cukier. Mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać. Stopniowo do ubijanych jajek wsypywać mąkę, obroty miksera zwalniam na najniższy poziom. Następnie do masy stopniowo dodaję marchew. Następnie dodaję miąższ z połowy laski wanilii. Na koniec dodaję chodną i rozpuszczoną margarynę i jeszcze chwilę wolno miksuję. Ciasto marchewkowe pieczemy w 200st. przez 50 minut.

 

Polewa:

100 g śmietankowego serka topionego

10 dag masła

1 szkl. cukru pudru

1/2 laski wanilii

Masło i serek roztapiamy bardzo powoli, aby nie przywierało do garnka. Po rozpuszczeniu dodajemy cukier puder i miąższ laski wanilii. Polewę najlepiej przygotować 10-15 minut przed końcem pieczenia. Gotowe ciasto posmarować polewą, gdy będzie jeszcze ciepłe.

 

Moje ciasto marchewkowe idealnie sprawdziło się jako zamiennik tortu. Tydzień wcześniej obchodziliśmy jedne urodziny, na które piekłam tort, dlatego na swoje zdecydowałam się na odmianę. Nie da się w kółko jeść tortów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *