gołąbki

Nowocześnie: Gołąbki w nowej odsłonie


Marzą Ci się gołąbki w bardzo lekkiej odsłonie? Poniżej mój sprawdzony przepis, który zadba o smukłą sylwetkę. Jest to nowoczesna wersja tradycyjnych gołąbków. Przepis na tradycyjną wersję znajdziesz w poprzednim artykule (klik).

gołąbki

 

Nowocześnie: Lekkie gołąbki.

Potrzebujesz:

1 białą główkę kapusty

1 kg mięsa mielonego z piersi indyka

8 szt. marchewek

2 szt. cebuli

2 ząbki czosnku

1 jajko

 

Przygotowanie liści kapusty jest identyczne jak w przepisie na gołąbki tradycyjne (klik).

 

Z główki kapusty wytnij głąb. Zagotuj wodę w garnku, do którego następnie włożysz główkę kapusty. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Liście same będą się oddzielać. Wyjmuj je stopniowo, aby ostygły. Następnie na każdym liściu zetnij nerw główny, tak aby zewnętrzna strona liścia była mniej-więcej płaska. Do tak przygotowanego liścia możemy nakładać farsz, około 2-3 łyżek. Aby gołąbek wyglądał estetycznie najpierw zawiń jednocześnie boki liścia do środka, a następnie zroluj go.

 

Przygotowanie farszu:

Mięso mielone przełóż do naczynia i dopraw (wg gustu, ulubionymi ziołami). Marchewki zetrzyj na średnich oczkach, cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj wszystko do mięsa. Wbij jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Farsz jest gotowy.

 

Gołąbki można upiec w piekarniku, zalewając je sosem pomidorowym (2 godz. 200 st.) lub ugotować na parze (ok. 1,5h) i następnie polać sosem przed podaniem.

 

Przygotowanie takich gołąbków jest nieskomplikowane, choć trzeba poświęcić temu daniu trochę więcej uwagi. W rekompensacie mamy wolne od gotowania następnego dnia lub zapas w zamrażarce na wypadek niespodziewanych gości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *