grillowane bakłażany

Grillowane bakłażany – przepis.


Grillowane bakłażany w październiku? Dokładnie tak! Zachęcam! Sezon grillowy wielkimi krokami zbliża się do końca. Wykorzystajmy ten czas na aktywne grillowanie, a jeśli pogoda nie dopisuję włącz piekarnik na program grillowy. Grillowane bakłażany to świetny pomysł na smaczny i szybki obiad. Przygotowanie bakłażana nie powinno sprawić Ci żadnych problemów, a co najlepsze – możesz zakochać się w tych warzywach.

 

grillowane bakłażany

 

Grillowane bakłażany

Potrzebujesz trzech bakłażanów + 2 łyżki dowolnego oleju + 300 ml jogurtu naturalnego + 2 ząbki czosnku + sok z 1 limonki + ulubione przyprawy.

Bakłażany umyj, osusz, pokrój w plastry grubości 2 cm, oprusz solą i pozostaw na 30 minut. Ponownie je opłukaj i osusz.

Jogurt wymieszaj z sokiem z limonki, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.

Plastry bakłażana skrop olejem i piecz na ruszcie (grilla lub w piekarniku) przez 10 minut z każdej strony.

Bakłażany podaj polane sosem jogurtowym.

 

 

Szybko, smacznie i łatwo w przygotowaniu. Świetne i sycące danie, idealnie wpisze się w menu bezmięsnego dnia. Wspaniała propozycja do „przemycenia”na grill mięsożerców 🙂

Więcej przepisów z bakłażanem w roli głównej znajdziesz tu (klik) lub tu (klik).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *