grillowana kukurydza

Grillowana kukurydza – przepis.


Grillowana kukurydza to świetna, jesienna propozycja. W większości dużych sklepów można spotkać kolby kukurydzy. Osobiście czułam się jakby za mną chodziła. Nie daj się zniechęcić jesiennej aurze i rozpal grill, a jeśli pogoda na prawdę nie dopisuję włącz piekarnik na program grillowy. Grillowana kukurydza to świetny pomysł na smaczny i szybki obiad. Przygotowanie takiej kukurydzy polega jedynie na umyciu jej pod bieżącą wodą.

 

grillowana kukurydza

 

Grillowana kukurydza

Najczęściej kolby kukurydzy są zapakowane w folię oraz ubrane w kubraczek z liści i włosków. Odwiń liście, aby móc ją dokładnie umyć. Możesz oberwać włoski lub pozostaw je. Następnie osusz kolbę i ponownie ubierz w liście. Ułóż kolby odsłoniętą od liści częścią do góry, w naczyniu żaroodpornym lub na tacce grillowej.

Przygotuj 2-3 łyżki masła klarowanego i rozpuść je. Dodaj rozgniecione 2-3 ząbki czosnku, drobno pokrojone suszone pomidory, sól, bazylię i inne, ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszaj i polej na wierzchu kolby.

Pieczenie powinno trwać +/-20 minut (na grillu lub w programie grillowym lub termoobieg 200’C).

Po upieczeniu oberwij liście i ewentualnie włoski. Dzięki temu, że otulały kukurydzę, masło nie spłynęło poza nią i pozostawiło wspaniały smak czosnku, suszonych pomidorów i przypraw.

 

Szybko, smacznie i łatwo w przygotowaniu. Świetne i sycące danie, idealnie wpisze się w menu bezmięsnego dnia. Wspaniała propozycja do „przemycenia”na grill mięsożerców 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *