Dieta w ciąży. Jemy we dwoje.

Dieta w ciąży jest bardzo ważna. Konieczne jest, aby jeść jak najwięcej produktów nieprzetworzonych – unikać fast foodów, jedzenia o dużej zawartości soli, cukrów i tłuszczów. Naukowcy twierdzą, że to co zjadamy w trakcie ciąży ma fundamentalny wpływ na nawyki żywieniowe naszego dziecka. Dlatego z wielką starannością układajmy swój jadłospis.

 

dieta w ciąży

 

Dieta w ciąży.

Posiłki kobiety ciężarnej powinny opierać się na piramidzie żywienia, czyli uwzględniać produkty z różnych grup. Posiłki powinny być spożywane w stałych porach, co 3 lub 4 godziny. Najlepiej spożywać ich 5 w ciągu dnia. Po I trymestrze można dodać kolejny, który będzie uwzględniał zwiększoną liczbę kalorii na ten czas. O zwiększeniu kalorii pisałam w poprzednim artykule (klik).

Dieta w ciąży powinna uwzględniać również wyższe zapotrzebowanie na wodę. Dlatego zwiększ picie wody do 2,5 – 3 litrów na dobę. Unikaj picia słodzonych soków i napojów gazowanych.

Jedz zamiennie mięso, wędliny, jaja i ryby. Pamiętaj, że mięso nie musi być elementem każdego posiłku. Korzystniej jest spożywać każdego dnia ryby niż mięso. Kobiety niespożywające mięsa przed ciążą nie muszą zmieniać swojej diety. Dieta wegańska czy wegetariańska ułożona z uwzględnieniem potrzeb kobiety ciężarnej jest nawet zdrowsza od diet zawierające mięso w swoim jadłospisie.

Każdy posiłek powinien składać się z warzyw i owoców, ponieważ zawierają duże ilości błonnika, witaminy i składniki mineralne. Dodatkowo można skropić warzywa w posiłku odrobiną oliwy z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Dzięki tłuszczom witaminy są przyswajane w większym stopniu przez organizm.