dip

Dieta bezmleczna. Dipy. Hummus. Tahini.


Dieta bezmleczna może być stosowana przez alergików lub osoby chore na nietolerancję laktozy. Alergia to niewłaściwa reakcja systemu odpornościowego. Zazwyczaj alergię na mleko wywołują białka zawarte w mleku. Nietolerancja to całkowita niezdolność przyswojenia laktozy (cukru), która zalega w organizmie chorego i rozwijają się na niej różne bakterie. Przy alergii eliminuje się tylko mleko, ponieważ mleko poddane fermentacji (aby uzyskać np. jogurt czy kefir) nie zawiera uczulającego białka. Przy nietolerancji należy wyeliminować również nabiał i inne produkty mleczne, które zawierają niebezpieczny cukier białkowy.

 

Hummus

Dip pochodzący z Libanu, idealny do przygotowania różnych przekąsek czy po prostu do posmarowania kromki chleba.

400g grochu z puszki

4 łyżki tahini (miazgi sezamowej)

3 cytryny (sok)

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

Wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę i do smaku doprawić szczyptą soli. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolej łyżkę wody. Przechowuj dip w lodówce do 5 dni w zamkniętym pojemniczku.

 

Dip z tahini i sokiem z cytryny

Wspaniały dip do chrupiących warzyw lub zamiast majonezu.

2 łyżki tahini

3 łyżki wody

2 łyżki oleju lnianego

1 cytryna (sok)

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka sosu sojowego

Wszystkie składniki wystarczy zblendować, aby otrzymać gładką konsystencję. Przechowuj dip w lodówce do 5 dni w zamkniętym pojemniczku.

 

Dip tofu ze szczypiorkiem

100g tofu

4 łyżki śmietany sojowej

2 łyżeczki soku z cytryny

1 wiązka szczypiorku

Tofu wraz ze śmietaną i sokiem zblenduj. Na koniec dodaj drobno posiekany szczypiorek i wymieszaj. Przechowuj dip w lodówce do 7 dni w zamkniętym pojemniczku.

 

Dip z anchois i kaparami

1 mała puszka anchois w oliwie

1/3 szkl. mleka roślinnego

garść oliwek czarnych drylowanych

1 ząbek czosnku

2 łyżki kaparów

2 łyżeczki octu winnego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki tahini

1 kromka chleba bez skórki

ulubione zioła

Anchois odsącz z oliwy i namocz przez 10-15 minut w mleku roślinnym, aby zrobiły się mniej słone. Odcedź. Zblenduj anchois, kapary, oliwki, czosnek, ocet, sok z cytryny i oliwę. Na koniec dopraw ziołami według gustu i dodaj tahini. Ponownie zblenduj, aby połączyć wszystkie składniki. Gładką masę możesz przechowywać w pojemniku do 5 dni w lodówce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *