peeling

Cukrowy detoks. Zastąp cukier zdrowym zamiennikiem.


cukier

Spożywanie cukru w nadmiernej ilości ma działanie podobne do narkotyków. W XIX w. w Wersalu Maria Antonina organizując bale nakazywała podawanie ogromnych ilości słodyczy. Po ich spożyciu odczuwano euforię, większą niż po spożywaniu alkoholu. Nic w tym dziwnego, cukry powodują różne reakcje i są bardzo uzależniające.

 

Biały cukier.

Biały cukier to rafinowany sproszkowany sok trzcinowy. Brązowy rafinowany, równie niezdrowy, to mieszanka cukru białego z melasą. Są to cukry proste, które spożywane w nadmiarze zasilają naszą tkankę tłuszczową. Rafinacja to proces chemiczny, który ma na celu przede wszystkim zwiększenie ilości produktu oraz wydłużenie jego przydatności do spożycia.

Wybieraj cukry nierafinowane.

 

Cukrowy detoks

Rezygnacja ze spożywania cukru nie jest łatwa. Najprostsza metoda to: zacząć od stopniowego ograniczania, przez unikanie dużych ilości fruktozy i kończąc na znacznym ograniczeniu cukrów prostych. Najważniejsze, aby były spożywane świadomie.

Etap I

Przede wszystkim zamień cukier rafinowany na nierafinowany. Zmniejsz dawkowanie cukru o połowę, np. kawę osłodź 1 łyżeczką cukru zamiast 2 łyżeczkami.

Nie bój się zmian i wybieraj inne zamienniki cukru nierafinowanego:

  • Melasa z karobu, trzcinowa lub buraczana (do kawy, herbaty, ciast i deserów)
  • Suszone owoce, można je sproszkować (do ciast)
  • Miód (do kawy, herbaty, ciast i deserów)
  • Syrop klonowy (jako polewa, do deserów, do śniadaniowych płatków, naleśników, gofrów, sałatek)
  • Syrop z agawy (stosuj tj. miód)
  • Ksylitol – cukier brązowy z brzozy (stosuj tj. melasę)
  • Syrop daktylowy (stosuj tj. melasę)
  • Stewia – 150-300x słodsza od cukru i prawie bezkaloryczna, wybieraj brązowe lub zielone ekstrakty lub proszki (przejrzyste/białe są silnie przetworzone)

 

Etap II

Fruktoza to cukier prosty. Naszym organizmom szkodzi najbardziej syrop fruktozowy, który jest dodawany do produktów spożywczych. Nadmierne spożywanie fruktozy powoduje wiele groźnych chorób, m.in. otyłości, cukrzycy typu 2, czy chorób serca. W owocach fruktoza jest „rozcieńczona”, czyli nie zawiera tak dużego stężenia jak syrop. Aby fruktoza z owoców była szkodliwa musielibyśmy zjadać kilogramy, jak nie tony dziennie.

Tak jak wspomniałam zjadanie samych owoców nie zaszkodzi, ale gdy dodamy do naszego jadłospisu produkty spożywcze zawierające syrop fruktozowy (ew. syrop glukozowo-fruktozowy) możemy spodziewać się, że wątroba zostanie przeciążona i zacznie zamieniać ten cukier w tłuszcz.

 

Zwróć uwagę na IG (indeks glikemiczny – pisałam o nim w tym artykule) w owocach.

Niski IG : cytryna, melony, jeżyna, granat, grejpfrut, kiwi, borówki, maliny

Średni IG: śliwki, brzoskwinie, mandarynki, truskawki, pomarańcze

Wysoki IG: suszone owoce (m.in. daktyle, morele), winogrona, czereśnie, banany

 

W II etapie proponuję zmniejszyć ilość i częstotliwość zjadania owoców z grupy wysokiego IG. Dlaczego? Wyobraź sobie, że zjadając banana, zjadasz 4 łyżeczki cukru. Pijąc szklankę soku z pomarańczy, zjadasz 8-10 łyżeczek cukru. Twój organizm zmetabolizuje ok. 6 łyżeczek cukru dziennie, a nadwyżkę zamieni w tkankę tłuszczową.

 

Etap III

Przestań dosładzać koktajle, herbatę, kawę itp. Bez cukru da się żyć. Kubki smakowe przyzwyczajają się do naszych nowych, zdrowych nawyków już po 8-10 dniach. Po tym czasie zniknie uczucie rozdrażnienia spowodowane niedoborem cukru. Małymi krokami wyjdziesz z uzależnienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *