bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane podgrzybkami 2


Wspaniałe i szybkie w przygotowaniu danie z warzyw – Bakłażany faszerowane podgrzybkami. Bakłażan jest jednym z „tych” warzyw, które z powodzeniem zastąpią mięso. A ponieważ mamy sezon grzybowy, świetnie będzie użyć świeżych podgrzybków.

 

bakłażany faszerowane

 

Bakłażany faszerowane podgrzybkami – Składniki:

2 bakłażany

400-500 g podgrzybków

200g sera feta

2 pomidory

1 papryka

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki oleju

ulubione przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Jeśli używasz suszonych grzybów – koniecznie namocz je przez noc. Suszone grzyby pozostawiają większy aromat w potrawie.

Bakłażany umyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na pół, naciąć wewnątrz, obficie oprószyć solą i pozostawić na 30 minut.

Bakłażany opłukać z soli, wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę. Paprykę przekroić, usunąć nasiona, umyć i pokroić kostkę.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na połowie oleju. Dodać pokrojone w plasterki podgrzybki, miąższ z bakłażanów oraz paprykę. Smażyć, aż grzyby będą miękkie.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i połączyć z farszem. Dodać pokruszoną fetę, doprawić ulubionymi ziołami i wymieszać.

Połówki bakłażanów napełnić farszem, przełożyć do wysmarowanego resztą oleju naczynia żaroodpornego. Zapiekać 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Bakłażany faszerowane podgrzybkami gotowe! Możesz je udekorować posiekanym koperkiem, ale i bez tego wyglądają apetycznie.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Bakłażany faszerowane podgrzybkami