bakłażan

Bakłażan zapiekany z suszonymi pomidorami


Wspaniały przepis na pieczony bakłażan z suszonymi pomidorami. Szybko, smacznie i łatwo w przygotowaniu. Świetne i sycące danie, idealnie wpisze się w menu bezmięsnego dnia. Polecam je również na kolację z przyjaciółmi, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowania.

 

Składniki

1 duży bakłażan

200g suszonych pomidorów

200g mozzarelli

2 łyżki masła klarowanego

1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca

ulubione zioła

 

Przygotowanie

Bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry, posyp solą, odstaw na 30 minut i ponownie opłukaj. Mozzarellę pokrój w plastry.

Plastry bakłażana obsmaż na roztopionym maśle z dodatkiem ulubionych ziół.

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem z patelni, ułoż w nim na przemian warstwami: bakłażana, plastry sera i kawałki pomidorów. Wierzch posypać posiekanymi orzechami, skropić obficie olejem arachidowym (lub innym). Piec przez 15 minut w temperaturze 180’C.

 

bakłażan

 

Bakłażany są moimi ulubionymi warzywami, ponieważ ich neutralny smak pasuje w wielu odsłonach. Można wzbogacić nimi leczo, lasagne, czy piec na grillu. Zapraszam do poprzedniego przepisu na bakłażany faszerowane podgrzybkami (klik).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *