wody smakowe

#10 ulubionych składników do wody smakowej


Przygotowanie pysznej wody smakowej jest szybkie, proste i bardzo korzystne dla naszego organizmu. Wody smakowe, które można spotkać na półkach sklepowych są wzmacniane dodatkami smakowymi, zapachowymi, a czasem nawet barwione. Przygotowując wodę smakową w domu masz pewność, że jest w 100% naturalna. Ulubione przepisy na wodę zdradziłam w poprzednich artykułach. Poniżej przedstawiam moją ulubioną dziesiątkę składników, których właściwości są idealnym uzasadnieniem i zachętą do ich użycia w przygotowaniu wody smakowej.

 

#10 Ulubionych składników do wody smakowej

#1 Limonka – zawiera więcej witaminy C niż cytryna, wspiera odporność, korzystnie wpływa na procesy zachodzące w wątrobie, bogate źródło wapnia, potasu i fosforu.

#2 Grejpfrut – wzmacnia odporność, ułatwia wchłanianie żelaza, wspomaga pracę układu krążenia. Działa pobudzająco. Owoc o niskim indeksie glikemicznym (pisałam o tym tu – klik).

#3 Cytryna – orzeźwiająca i energetyzująca, usprawnia pracę układu nerwowego i wzmacnia układ immunologiczny.

#4 Imbir – działa pobudzająco, rozgrzewająco i stymuluje krążenie krwi. Sprawdza się fantastycznie na ból gardła i warto go pić szczególnie podczas przeziębienia.

#5 Mięta – reguluje pracę przewodu pokarmowego, działa kojąco na układ nerwowy i orzeźwia.

#6 Aloespisałam już o nim (klik). Jest zbawienny dla cery, pomaga w alergiach, wzmacnia odporność, łagodzi objawy stresu o uspokaja.

#7 Zielona herbata – energetyzująca dzięki teinie, ma właściwości regenerujące wpływające na cały organizm, zawiera fluor wzmacniający zęby i hamuje rozwój próchnicy.

#8 Melisa – uspokaja, wycisza, relaksuje i jednocześnie pomaga zachować pełną koncentrację.

#9 Cynamon – idealny na każdą porę roku. Pozytywnie wpływa na układ oddechowy i trawienny. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne oraz wzmacnia układ odpornościowy.

#10 Chmiel – suszone szyszki świetnie sprawdzają się w wodach smakowych. Mają działanie uspakajające, bakteriobójcze i wirusobójcze. Z szyszek sporządza się napar zalewając je wrzątkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *