#10 sposobów na bataty. Przepisy na bataty.

Bataty to wspaniały zamiennik ziemniaków, ze względu na bogatą zawartość minerałów, witamin i kwasu foliowego. Wspaniałe właściwości ziemniaków opisywałam w innym artykule (klik) i nie powinniśmy z nich rezygnować. Dla uniknięcia ziemniaczanej nudy można przyrządzić bataty, które mają podobną konsystencję i dużo słodszy smak. Bataty dają morze możliwości ich przygotowania, wystarczy tylko trochę wyobraźni.

bataty

Moje #10 sposobów na bataty

 

#1 Frytki z batatów – smażę w minimalnej ilości oleju arachidowym we frytkownicy roto-fry Delonghi w 190st. przez 10min.

 

#2 Łódeczki z batatów – pieczone z ziołami  w piekarniku (termoobieg) przez ok. 30 minut w 200st.

 

#3 Wegetariański pasztet z batatów, kaszy i fety.

2 szt. batatów + 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej (pęczak) + 100g sera feta

Obrane bataty i kaszę ugotować osobno do miękkości. Ostudzić. Bataty zblendować. Na patelni podsmażyć pokrojoną małą cebulkę i 3 ząbki czosnku na maśle klarowanym. Następnie cebulkę, czosnek i kaszę dodajemy do batatów i ponownie blendujemy. Do masy dodajemy posiekaną pietruszkę (ilość wg. uznania) oraz 3 łyżki mąki (żytniej, z ciecierzycy lub innej). Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i gałką muszkatałową. Na koniec lekko wmieszaj pokruszoną fetę. Pieczemy w prostokątnej formie w 180 st. przez ok. 40 minut.

 

#4  Zupa krem z batatami

Pół kilo batatów, 1 ziemniak, 2 marchewki i 1 por obieramy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, mieloną papryką słodką i ostrą. Gotujemy do miękkości w +/- 1,5l wody. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie blendujemy zupę na krem.

 

#5 Placki „ziemniaczane” z batatów na słodko.

Przyrządzam je w termomixie. Równie dobrze sprawdzi się blender. Pół kilo obranych batatów miksuję na gładką masę, dodaję 2 jajka, 1 szkl. mleka roślinnego, 1 szkl. mąki (żytnia, jaglana lub inna) i dalej miksuję. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatałową i cynamonem. Gładkie i gęste ciasto wylewam na placki na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju arachidowego. Dobrze jest smarować patelnię sylikonowym pędzelkiem, delikatnie namoczonym w oleju. Placki smażymy z dwóch stron, aż do uzyskania ciemnego pomarańczu. Można je podawać z syropem klonowym.

 

#6 Placki „ziemniaczane” z batatów na słono.

Przepis taki sam jak powyższy. Zamiast syropu klonowego serwujemy jajko sadzone i łyżeczkę pesto (zielone lub czerwone – wg. uznania). A dla miłośników mięsa można je podać również z podpieczonym boczkiem.

 

#7 Bataty a’la Hasselback

W oryginale to danie składa się z ziemniaków. Bataty w tej wersji również wyśmienicie smakują. Przygotowanie jest bardzo szybkie. Obrane bataty nabijam na patyk do szaszłyków wzdłuż, bardzo daleko od środka batata. Następnie nacinam bardzo cienko całego batata do głębokości patyczka. Bataty smaruje po nacięciach mieszanką ziół, soli i pieprzu. Tak przygotowane spędzają ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st.

 

#8 Puree z batatów

Obrane bataty (ok. 0,5kg) gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Do wciąż gorących dodajemy 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i pieprzu oraz gałkę muszkatałową i tymianek. Wszystko blendujemy i gotowe.

 

#9 Nadziewane bataty z sosem limonkowym

Bataty umyć dokładnie szczoteczką i osuszyć. Piec w całości w piekarniku ok. 40 minut w 200st aż będą miękkie. Przygotowuję farsz i sos podczas, gdy bataty grzecznie siedzą w piekarniku. 1 cebulę kroję w piórka i podsmażam na oleju kokosowym aż się zeszkli. Następnie dodaję do niej fasolę czerwoną lub ciecierzycę (z puszki lub ugotowaną) oraz 2 surowe pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz mieloną papryką ostrą. Do niewielkiej miseczki wlewam jogurt naturalny ok. 200 ml i mieszam z sokiem z 1 limonki. Gdy bataty są gotowe przekrawam je na pół i do środka układam farsz i polewam sosem.

 

#10 Nadziewane bataty dla mięsożerców 😉

Przygotowanie batatów jest identyczne jak powyżej. Farsz: Na oleju kokosowym podsmażam 1 cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaję 0,5 kg mięsa mielonego z piersi indyka i doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Sos: 200 ml jogurtu naturalnego + 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku + sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszam i sos gotowy. Podanie batatów wygląda tak samo jak w wersji bez mięsa.